O Dune Brasserie & Bar

Zapraszamy do Dune Brasserie & Bar na szybki posiłek o każdej porze dnia. Można do nas wpaść jeszcze przed południem na późne śniadanie albo wczesny lunch, licząc na to, że bez długiego oczekiwania zjemy co tylko sobie zażyczymy z długiej listy przekąsek i potraw.

czytaj więcej
czytaj więcej

Ojczyzną brasserie jest Francja, choć ściślej byłoby powiedzieć, że sam Paryż. Tam po przegranej przez Francję w 1871 roku wojnie z Prusami osiedlali się piwowarzy z Alzacji i Lotaryngii, którzy mieli do wyboru albo przyjąć obywatelstwo pruskie albo opuścić zaanektowanie przez Niemców dzielnice kraju. Przenosząc się do Paryża, zabierali z sobą nie tylko piwne receptury, ale również tradycje kulinarne – w tym między innymi charakterystyczne dla wschodu Francji przekąski: kiełbaski, kapustę kiszoną, pasztety i zapiekanki. Obecnie brasserie to coś pośredniego między kawiarnią i restauracją; to miejsce, gdzie paryżanie wpadają na lunch, na szybkie przekąszenie czegoś na ciepło.

Home made

W Dune Brasserie & Bar obowiązuje home made philosophy. Chcemy samemu, na miejscu, robić wszystko, co tylko się da: makarony, pieczywo, pizzę na cieście z własnego zakwasu, lody, ale również majonezy, pasty, sosy, demiglasy, czyli bazy do sosów i zup. Chodzi o to, by wszystko miało spójny, niemal domowy charakter. Generalnie jest to w dużym stopniu kuchnia fusion, ale z naciskiem na inspiracje z regionu Morza Śródziemnego. „Bałtyk w klimacie Morza Śródziemnego” – tak można by skrótowo scharakteryzować linię smakową naszego lokalu.

SZEF KUCHNI POLECA

Kuchnia

W Dune Brasserie & Bar znajdziecie wiele przekąsek, które mogą zagrać rolę dania głównego. Jest więc Sałatka Cezar, marynowany tuńczyk z ogórkiem, carpaccio wołowe i carpaccio z przegrzebków, tatar wołowy klasyczny i tatar lekko grillowany. Ten ostatni przygotowujemy w identyczny sposób, jak serwuje się go w Cannes czy innych miejscach francuskiej Riwiery. Zupy proponujemy trzy: krem pomidorowy z gorgonzolą, białą zupę rybną i ravioli consome – rodzaj czystego, ale pożywnego bulionu wołowo-drobiowego. Będą wspomniane już kanapki w wielu odsłonach, dania z makaronu i ryżu oraz dania rybne. Klasyczne „fish and chips” opierać się będzie u nas na tuszce dorsza.

Wina

Jak wskazuje nazwa Dune Brasserie & Bar lokal ma własną kartę win i napojów. Jeśli ktoś ma ochotę na jakiegoś szczególnego drinka, z pewnością znajdzie go tutaj. Nasi wykwalifikowani barmani sprostają każdym wymaganiom, a przygotowany napój wysokoprocentowy na pewno spełni Wasze oczekiwania. Do zaoferowania mamy jeszcze przepyszne napoje gorące. Aromatyczną kawę ze stuprocentowej arabiki oraz owocowe herbaty, które zdecydowanie pomogą w relaksie nad brzegiem polskiego morza.

Napoje

Jak wskazuje nazwa Dune Brasserie & Bar lokal ma własną kartę win i napojów. Jeśli ktoś ma ochotę na jakiegoś szczególnego drinka, z pewnością znajdzie go tutaj. Nasi wykwalifikowani barmani sprostają każdym wymaganiom, a przygotowany napój wysokoprocentowy na pewno spełni Wasze oczekiwania. Do zaoferowania mamy jeszcze przepyszne napoje gorące. Aromatyczną kawę ze stuprocentowej arabiki oraz owocowe herbaty, które zdecydowanie pomogą w relaksie nad brzegiem polskiego morza.

ADRES:
ul. Pionierów 20
76-032 Mielno

CZYNNE:
Codziennie 12:00 – 22:00
8:00 – 10:30 – śniadanie

Menu